Як парі пережити війну та не зруйнувати стосунки: поради психолога

Юлія Туренко

Юлія Туренко

Випускаючий редактор

Усі статті автора...

Як парі пережити війну та не зруйнувати стосунки: поради психолога
Як парі пережити війну та не зруйнувати стосунки: поради психолога
pixabay.com

Як партнерам підтримувати одне одного у складний час та чого робити точно не варто - поради від психолога Наталії Єжової.

Читайте такожВрятованого від війни з передмістя Києва песика, якого покинули господарі, прихистили ведучі 1+1
Під час війни зазвичай чоловіки – на фронті, а жінки – в тилу. Звісно, є винятки. У цих двох представників людства різні обов’язки. Часто тил знецінюють. Жінки слабшають. Водночас це деморалізує чоловіків. Психологиня та ведуча реаліті Нового каналу «Екси» Наталя Єжова розповіла,

як не варто діяти у воєнний період.

1. Злість одне на одного

– У пари з’являються негативні емоції, які скидаються не на ворога (агресора), а одне на одного, – каже Єжова. – Скандали у таких партнерів стають звичним ділом. Цього треба намагатися уникати.

2. Жінка транслює страх

– Це про фрази: «Мені страшно!», «Я в паніці», «Нікуди не йди, будь зі мною». Таке почуття страху передається чоловіку, – розповідає Наталя. – Коли тил тривожиться, фронт не відчуває впевненості. Важливо зрозуміти, що страшно всім, не наголошувати, а намагатися впоратися зі своїми емоціями та не передавати їх партнеру.

3. Почуття провини

– Коли жінка бідкається: «Ти пішов на війну, а я ні», «Тобі холодно й немає їжі, а в мене все добре», «Щоб ми були на рівних, я винитиму сама себе». Такі психологічні удари інколи болісніші за фізичні, – зазначає психологиня. – Це ослаблює жінку та негативно впливає на чоловіка.

4. Жалість

– Це руйнівна емоція! «Ти – бідолашка! Як же ти там будеш? Мені тебе так шкода!» – забудьте ці фрази, – говорить експертка. – Якщо жінка так звертається до чоловіка, то в нього автоматично слабшає внутрішня сила.

5. Дорікання

– Жінки в жодному разі не мають дорікати чоловікам, які не на фронті, – каже психологиня. – Далеко не всі представники сильної статі мають бути там, оскільки насамперед воювати йдуть кваліфіковані спеціалісти. В усіх інших є робота, яку вони мають продовжувати виконувати, щоб забезпечувати економіку.

Як підтримувати чоловіків у цей складний час? Поради жінкам.

1. Рутина

– Жінки в тилу мають продовжувати робити звичні справи: готувати їжу, прибирати, ходити на роботу, займатись з дітьми. Якщо чоловік знає, що вдома є ця стабільність, йому стає легше, – каже психологиня. – Та і жінці легше. Дисципліна дає відчуття спокою.

2. Розуміння, що тил – це важливо

– Не потрібно знецінювати свої дії та справи. Навпаки, максимально створюйте комфорт та затишок! – говорить Наталя. – Обов’язково мають бути слова, обійми, дзвінки, інтим, молитви, обереги власноруч. Це величезна опора, яку жінки дають чоловікам.

3. «Ти важливий для мене!»

– Намагайтеся створити простір, де чоловік почувається потрібним та важливим. Говоріть йому це прямо, – радить психологиня.

4. «Я тебе чекаю!»

– Якщо чоловік на фронті, важливо давати йому відчуття, що ви його любите й чекаєте, що він у вас єдиний. За можливості завжди перебувайте на контакті, розмовляйте, не будьте скупі на теплі слова любові та підтримки. Надіслати фото – це одне, а написати від щирого серця, поговорити на різні теми, а не лише про війну, – зовсім інше. І це дуже важливо! – радить Єжова.

5. Усі твої дії – важливі

– Якщо чоловік у тилу і продовжує працювати, наголосіть, що це надзвичайно важливо! Посприяйте тому, щоб він відчував не вину, а силу. І цю силу спрямовував на дії, – каже Наталя.


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK