Юрко Юрченко: Я став по-справжньому вільним

Український гурт YURCASH вирушив у перший прощальний тур. Лідер гурту Юрко Юрченко відверто розповів TV.UA про це, а також про рішення влаштувати "концертний тур" червоною гілкою київського метро та заінтригував можливим продовженням таких виступів.  

Прощальний тур! Чи означає це, що ви готуєтеся завершити музичну кар'єру? 

Так.

Читайте також: Александра Эпштейн: Когда увидела объявление о наборе в театральный, решила: попробую!

Яке досягнення ви вважаєте найвагомішим у своїй кар’єрі?

А давайте банально відповім. Моє найвагоміше досягнення ще попереду.

А що ще хочете зробити / сказати / заспівати? Чи залишилися у групи YURCASH нереалізовані на сцені мрії?

Купа. Ми починаючий гурт, що відкрив себе тільки на відсотків 10. Стільки ж населення України знають про нас. Ще раз повторюсь, все ще попереду.

А давайте тепер поговоримо про рекорди! Ви дали перший в Україні концерт у підземці. Як вам прийшла в голову ідея відсвяткувати день народження саме так? І які емоції у вас залишилися від цього?

Не концерт, а цілий тур (сміється). А ідея туру в метро саме в такому вигляді належить нашому другу-креативщику-піарщику-ведучому-музиканту Івану Маруничу.

Ми планували просто по приколу зібрати  “Палац Спорту” і “Палац України” в один день. А все це переросло у реально крутий перфоманс. Я був в захваті. Вважаю, що кожен артист час від часу має спускатись з небес в підземелля, щоб відчути справжнє єднання з народом. 

Чи часто у вашій кар'єрі люди говорили, що ви граєте "неформат"? Наприклад, коли ви брали участь у відборі на "Євробачення", судді привели це як основний аргумент відмови.

Та ну їх всіх. Набридло вже це все. Я живу паралельно із тим, що відбувається на радіо і ТБ і роблю те, що мені подобається, не задумуючись, кому це потрібно і яка моя цільова аудиторія. Люди мають йти за мною, а не навпаки. Це протирічить усім правилам шоу-бізнесу, тому ми і є неформат.

Що вам дала участь в X-факторі?

Читайте також: Дмитрий Комаров: Думал, что нас точно прикончат

На деякий час ми привернули увагу до себе зовсім далекої від нас публіки. Вона і надалі йде за нами, до кінця не усвідомлюючи навіщо. Популярність зневільовує справжню цінність мистецтва.

Я знову протирічу сам собі, але найкращий наш концерт був на кордоні України, Росії і Білорусі років 10 тому. Ніхто не знав, хто ми і звідки. Зустріли нас взагалі ніяк та в кінці носили на руках, як “Куїн”на Уемблі.

Як ви проводите час з групою між концертами? Чи є у вас особливі ритуали перед виходом на сцену?

Стараємось поза концертами один одного не напрягати зайвий раз, аби встигати відпочивати один від одного. Це рецепт від “РХЧП” (Red Hot Chili Peppers. - Прим. ред.). Раніше було купа різних ритуалів. Цьомав хрест, молився, з правої ноги ступав на сцену і ще купа різного непотрібу. Зараз немає нічого такого взагалі. Я сприймаю життя таким, яким воно є. Ніколи не знаєш, як піде концерт. Чи струна порветься, чи світло вирублять, чи якийсь п’яний клоун вискочить на сцену. Дію по обставинам і просто кайфую від того, шо відбувається.

Що б ви порадили своїм шанувальникам? "Жити і бути нормальним пацаном", може? В Фейсбук ви якось запинилися саме на цій думці. 

Може. Прекрасна порада!

На банерах прощального туру написано "стоп_цензурі", будете співати про теми, про які не прийнято говорити? Або це означає щось інше?

Стоп усім форматам, формальностям. Стоп брехні, цензурі, ментурі. Стоп війні. Стоп попсні у всіх її проявах. Стоп порошковому пиву. Ми за органіку у всьому!

Гурт на сцені вже 14 років, що змінилося за цей час? Можливо, публіка стала реагувати інакше? Атмосфера концертів змінилася?

Я на сцені вже 40 років. На професійній 23 роки. Я змінився і мені здається, що на краще. Просто став по-справжньому вільним. І, взагалі, просто раджу вам прийти саме зараз на наші “прощальні" концерти, коли ми на піку форми. Я неадекват, в будь-який момент можу чухнути десь на Аляску. 

Дякую вам усім за все і будьте щасливі скрізь, завжди і по-різному!


Хмара тегів


Матеріали на тему