Від сліз відчаю – до ейфорії: як взяти «емоційні гойдалки» під свій контроль?

Юлія Туренко

Юлія Туренко

Випускаючий редактор

Усі статті автора...

Від сліз відчаю – до ейфорії: як взяти «емоційні гойдалки» під свій контроль?
Психологиня Юлія Зорій
Пресслужба каналу ICTV

Практикуюча психологиня Юлія Зорій пояснила, чому наш настрій так часто змінюється і чи стабілізується він після Перемоги.

Читайте такожВолодимир Рабчун розповів про свій досвід життя в умовах війни і порівняв військовий конфлікт в Україні та Ізраїлі
Війна випробовує на міцність психіку кожного українця. Неважливо, знаходитесь ви під обстрілами чи в безпеці. Відчай замінюється ейфорією, страх, паніка, провина ходять за руку з піднесенням та оптимізмом. Це так звані «емоційні гойдалки». Сьогодні мало не кожен зустрічається з ними і відчуває, як настрій кардинально змінюється. Але для виживання дуже важливо стабілізувати емоційний стан. Як взяти настрій під контроль – розповідає практикуюча психологиня, ведуча «Ранку у Великому Місті» на ICTV Юлія Зорій.

Дозвольте цьому бути

Емоції виникають постійно – як реакція на подразники, на те, що ми бачимо, чуємо або думаємо. Поки ці реакції нами не усвідомлюються чи заперечуються, настрій ми не контролюємо, – пояснює Юлія. – Тому є чотири ключові стовпи, на яких будується контроль емоцій, – помічаємо, приймаємо, називаємо, усвідомлюємо.

Тож насамперед прийміть той факт, що всі ці коливання емоцій є нормальними, дозвольте їм бути. Поясніть собі, чому зараз переживаєте ту чи іншу емоцію, прийміть її. Єдиний момент – будьте обережні з тими, хто поруч із вами, аби вони не страждали й не потрапляли під «гарячу руку», якщо вас, наприклад, охопила ненависть, і ви можете в цьому стані наговорити зайвого, а потім жалкувати.

Зрозумівши і прийнявши свої емоції, переходьте до дій. Запитайте себе: «Що зараз я можу зробити, аби полегшити свій стан? Як можу собі допомогти?» Тут стануть у нагоді певні практики і способи.

Сам собі лікар

Щоб взяти емоції під контроль, залучайте фізичні активності, – радить Юлія Зорій. – Будь-який рух додасть енергії і знизить силу емоції. Також допомагають дихальні практики. Їх зараз багато, тож кожен може обрати ту, яка більше підійде. Як то техніка «Квадрат», коли дихають на чотири рахунки: глибокий вдих, затримка дихання на 4 секунди і видих, і знову затримка дихання та вдих на 4 секунди. Кожен вдих і видих робіть з такими інтервалами. Техніка нормалізує психологічний стан.

Читайте такожДмитро Карпачов розповів, що робити в разі емоційного виснаження
Плануйте свій день. Ставити й виконувати бодай найпростіші завдання зараз дуже важливо. Не применшуйте їх значення. Складайте план на день, записуйте, що саме вдалося виконати, похваліть себе за це. Невиконане перенесіть на наступний день і обов’язково завершіть. Планування і виконання щоденних справ допоможе менше піддаватися стресу, бо як ми з вами пам’ятаємо – будь-яка фізична дія зменшує силу емоції.

Контролюйте час, який ви проводите за переглядом чи читанням новин. Виділіть собі умовні 3–4 блоки на день по 15 хвилин. Бо новини часто виступають подразником, який вмикає в нас ціле розмаїття негативних емоцій.

Важливі спілкування та підтримка. Говоріть зі своїми близькими, діліться емоціями й переживаннями, слухайте одне одного, обіймайте, якщо ви поруч.

Робіть щодня якусь корисну справу для країни, як то збір коштів, донати, корисні репости в соціальних мережах, забезпечення їжею, одягом чи прихистком тих, кому це зараз необхідно тощо. Навіть маленьке зусилля – це вже ваш великий вклад у Перемогу. Ці дії даватимуть відчуття корисності, важливості і зменшуватимуть емоційне напруження. Бо ви робите те, що від вас залежить, те, що можете зараз.

Холодна голова

Стабільний емоційний стан – наш головний ресурс наразі, – резюмує Юлія. – Нам потрібно пережити це зараз, щоб ми могли відновити нашу країну завтра. Ми маємо залишатися тверезими й свідомими, щоб приймати правильні та зважені рішення.

Але врахуйте, що «емоційні гойдалки» ще будуть супроводжувати наше життя. Хибно думати, що в один прекрасний момент все скінчиться, і ми будемо жити так, як раніше. Після Перемоги нам ще доведеться багато що подолати, усвідомити масштаби війни і її наслідки. І нас гойдатиме знову… Та зараз ми поступово вчимося швидко реагувати і приймати рішення, стабілізувати свій стан, гуртуватися й допомагати собі та оточуючим. Якщо знати, що таке ці «гойдалки» і що з ними робити, вони вже не будуть неприємним сюрпризом для нас. Так, зараз вони норма нашого життя. Так, треба прийняти цей факт і вчитися з ним усвідомлено жити.

Нагадаємо, 


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK