Очі наших військових: у «LeМаршрутці» розповіли, як квадрокоптери рятують життя

Олександр КІва

Олександр КІва

Головний редактор

Усі статті автора...

Очі наших військових: у «LeМаршрутці» розповіли, як квадрокоптери рятують життя
Очі наших військових: у «LeМаршрутці» розповіли, як квадрокоптери рятують життя
Пресслужба

Під час зйомок проєкту «LeМаршрутка», що виходить на Новому каналі, Леся Нікітюк відвідала майстер-клас з управління дроном

Читайте такожДНК. Свої: дивитися 6 випуск онлайн (ефір від 11.12.2022)
Дрони донедавна були мирною іграшкою на радіокеруванні. А з початком повномасштабного вторгнення вони стали одними з найбільш затребуваних речей серед військових. Про їх значення на передовій розповіла Леся Нікітюк у своєму тревел-проєкті «LeМаршрутка», який щопонеділка о 20:00 показує Новий канал.

До 24 лютого на такий дрон знімали красу нашої країни всілякі оператори-любителі. А сьогодні це дрони-розвідники! Вони виявляють місцеположення ворога і склади з боєприпасами, аби їх могли знищити наші захисники, – розповідає телеведуча.

Дрони часто називають «розхідним матеріалом». Вони можуть вилетіти буквально один раз і потім бути знищеними ворогом. Але навіть цей один раз є надважливим.

Раніше були коригувальники вогню, які мали на пузі проповзати по мінних полях, ризикуючи життям, щоб спрямовувати артилерію. Зараз достатньо просто підняти дрон. Перша й найголовніша його місія – убезпечити екіпаж, – говорить один з військових, з якими зустрілася Леся. – Якщо в підрозділі є пара пілотів у небі, то це їхні очі. Військові тоді не так ризикують власним життям при переміщенні або плануванні певних місій. За допомогою дрону можна виявити місця, де зберігається техніка, де проживає особовий склад, де є артилерія чи склади боєприпасів.

Читайте такожАферисти в сітях 7 сезон: дивитися 12 випуск онлайн (ефір від 03.12.2022)
Волонтери часто збирають кошти на купівлю дронів для ЗСУ, оскільки такий запит від військових – один з найпоширеніших. На жаль, коштують вони немало. Вартість залежить від класу техніки – в середньому від тисячі до десяти тисяч доларів.

Ніхто не очікував, що Україна зможе застосувати звичайні побутові дрони в таких цілях і в такому масштабі. Кожна війна має певне забарвлення. Якщо ми говоримо, що Друга світова була війною танків, то зараз це війна артилерії та дронів. Та найголовніша відмінність в тому, що будь-хто, хто керував квадрокоптером до війни, не може просто так взяти і вийти на поле бою. Є дуже багато відмінностей, яких ми навчаємо хлопців із ЗСУ.

У своєму проєкті Леся Нікітюк звикла не лише спілкуватись із сучасними героями України з різних галузей, а й пробувати все, про що їй розповідають. Так вона потрапила на короткий майстер-клас з управління дроном. Чи вдалося Лесі навчитись управляти такою технікою – дивіться у повному випуску проєкту за посиланням:

Дивіться одразу по два випуски тревел-проєкту Лесі Нікітюк «LeМаршрутка» щопонеділка о 20:00 на Новому каналі!


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK