Соус Тартар до риби, котлеток та картоплі за рецептом Володимира Ярославського

Соус Тартар до риби, котлеток та картоплі за рецептом Володимира Ярославського / pixabay.com

Як смачно приготувати соус Тартар? Покроковий рецепт соусу Тартар та цікаві корисні поради від Володимира Ярославського.

Читайте також: Смачні суші від Шефа Алекса Якутова на День закоханих – рецепт

Український шеф-кухар, ресторатор, суддя «МастерШеф. Професіонали-4», який виходить щосуботи на СТБ, Володимир Ярославський поділився рецептом швидкого соусу.

Інгредієнти:

  • 2 жовтка
  • 30 грамів гірчиці зерном
  • 4 грами солі
  • 10 грамів цукру
  • 300 грамів нейтральної олії або з виноградних кісточок
  • 10 грамів кропу (та естрагону за бажанням)
  • 5 грамів оцту винного (або лимонного соку)
  • 20 грамів каперсів
  • 40 грамів корнішонів
  • 40 грамів свіжих огірків
  • 100-120 грамів грецького йогурту або сметани
  • 10 грамів зеленої цибулі

Спосіб приготування:

  1. У ємності змішуємо жовтки, гірчицю, сіль і цукор та збиваємо в гарну піну – це допоможе подальшій емульгації соусу (бо майонез – це емульсія).
  2. Потім потроху додаємо рослинну олію – в ідеалі це виноградні кісточки, але підійде будь-яка ніжна або нейтральна – наприклад оливкова другого віджиму або соняшникова, головне, без смаку і запаху. Не збивайте  суміш – перемішуйте більше – так краще йде процес.
  3. Коли соус став густим та щільним і всю олію використали, додайте оцет або лимонний сік та інші подрібнені інгредієнти (кріп, каперси, корнішони, огірки, цибулю) і йогурт чи сметану, так соус стає більш вишуканим! Ви можете міняти пропорції й додавати свої улюблені продукти теж, соус дуже смачний і у кожного шефа буває дуже різним, залежить тільки від фантазії. Мене полонив свіжий естрагон, люблю додати соус Барбекю і декілька крапель Шрирачі, свіжозмелений чорний перець. Тож фантазуйте й експериментуйте!

Корисні поради:

♦ Соус злегка рідкуватий на початку, але стає густішим після холодильника.

♦ Зберігати у скляній банці під кришкою 7 днів при температурі 4 градуси по Цельсію.

♦ Ідеальним на смак соус стає за пару годин – кислуватий, хрусткий, що переливається в роті ароматами та смаками всіх продуктів, які входять, особливо класний посмак естрагону.

♦ Добавки цікаві: в’ялені томати, зелень молодого часнику, артишоки, жовток варений і навіть подрібнений білок.

♦ Підходить до всіх страв з риби – варена, на пару, біла/червона, фіш енд чіпс, зрази, котлетки та навіть як соус для сендвічів.


Хмара тегів


Матеріали на тему