Виставка ARTEFACT: Chernobyl 33 вражає та запрошує до переосмислення

Олександр КІва

Олександр КІва

Головний редактор

Усі статті автора...

Виставка ARTEFACT: Chernobyl 33 вражає та запрошує до переосмислення
Виставка ARTEFACT: Chernobyl 33 вражає та запрошує до переосмислення

26 вересня у Річковому вокзалі в центрі Києва відбулася прем'єра першої міжнародної медіа-арт виставки  ARTEFACT: Chernobyl 33.

Читайте такожЧернобыль в центре Киева: как прошла выставка ARTEFACT: Chernobyl 33
Разом з експонатами було презентовано тизер документальної арт-стрічки про Чорнобиль та трек самого відомого бітбоксера світу DubFX, створеного спеціально для виставки.

Впродовж 10 днів сучасні лазерні, проєкторні, VR та AR інсталяції будуть занурювати відвідувачів в атмосферу та проблематику виставки, що присвячена маніпулюванню та замовчуванню інформації навколо Чорнобильської катастрофи. 

“Завдяки сучасним технологіям та баченню митців виставка працює глибоко з емоціями та відчуттями. Це дійсно можливість увійти у суперсучасний портал у Чорнобиль.  І навіть мене - людину, що все життя займається чорнобильською тематикою - ці інсталяції сильно вражають” - зазначила науковий директор музею Чорнобиль та головний експерт з чорнобильської тематики Анна Королевська.

Виставка поєднала більше 20 українських та міжнародних експонатів від артистів з Китаю, Іспанії, Італії, Данії. Як зазначив міжнародний куратор Юрій Лех, засновник іспанського медіа-арт фестивалю MADATAK: “Українці дуже талановита нація. Через такі соціальні культурні проєкти, через сучасне переосмислення минулого ви можете розповісти світу, хто ви є насправді”. 

Українські куратори виставки Валерій Коршунов та Ярослав Костенко розповіли, що виставка розпочиналась 26 квітня всього з декількох експонатів сумісного проєкту з музеєм Чорнобиля і виросла до міжнародного масштабу та виставки на 2 поверхи Річкового Вокзалу. 

Читайте такожАнна Королевская: Искусство может и должно заставлять человека думать и сопереживать
Другий поверх Річкового Вокзалу вперше відкрито для відвідування спеціально для виставки та він повністю ідентичний до будівель та їх стану сьогодні у Чорнобильській Зоні. Це додає унікальності атмосфері виставки та реалістичності експонатам. Це, мабуть, краще місце для такої виставки про Чорнобиль. 

Проєкт ARTEFACT починався з масштабного медіа-арт перформансу у центрі Прип’яті, який мав великий резонанс у світі, The Guardian назвали його Chernobyl's first Rave. Про ті події і про те, як сьогодні Чорнобильська катастрофа відображається в сучасній культурі України, сьогодні знімається документальне арт-кіно, тизер якого був презентований на прем’єрі виставки/

Також вперше було презентовано трек найвідомішого бітбоксера світу DubFX - який він написав спеціально для одного з експонатів виставки на основі бібліотеки “Звуки Чорнобиля” проєкту ARTEFACT та з використанням народних фольклорних пісень бабусь  Чорнобильського регіону. Послухати його наразі можливо лише на виставці.

Виставка працює щодня з вільним входом з 11:00 до 21:00 години. І поки на вулиці холодно та сіро - самий час відвідати яскраву медіа-арт виставку, яка після прем’єри в Києві буде експонуватися у світі. Нагадуємо, що є можливість замовити авторські та кураторські екскурсії для великих компаній — від 20 осіб. Для цього необхідно лише зареєструватися за посиланням.

Проходить виставка ARTEFACT: Chernobyl 33 за підтримки Українського Культурного Фонду, Міністерства Культури України, Міністерства Інформаційної Політики, Українського Інституту, Галузевого державного архіву СБУ, Державного агентства з управління зоною відчуження, Музею Чорнобиля, медіа-арт резиденції Карбон, ГО Центр Прип'ять Ком, ТСН.ua, телеканалу ZIK​.

Офіційні соцмережі ARTEFACT: Chernobyl 33:

https://www.facebook.com/ArtefactArtProject/

https://www.instagram.com/artefact.live/


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK