Не можете заснути через тривожні думки: ТОП-3 способи швидко відволіктися

Алла Лисак

Алла Лисак

Lifestyle-редактор

Усі статті автора...

Не можете заснути через тривожні думки: ТОП-3 способи швидко відволіктися
Не можете заснути через тривожні думки: ТОП-3 способи відволіктися
freepik.com

Деякі люди після повномасштабного вторгнення росії в Україну почали страждати від проблем зі сном.

Читайте також5 причин продовжувати читати під час війни
Через велику кількість трагічних новин, почуття провини, стресс та страхи за власне життя та життя близьких може початися безсоння. Як з ним боротися, як відволікатися та швидко засинати, розказали психологи. 

Вигадуйте собі справи 

Професор сомнології (медицини сну) Оксфордського університету Колін Еспі казав, що «головна умова для сну – то спокійний розум».

Якщо вам докучають думки про будь-яку проблему, яку ви не можете зараз вирішити, постарайтеся переключити мозок на тему без тривожного підтексту.

Придумайте ситуацію із серії «а що, якщо» і розвивайте її, не лінуючись. Наприклад, уявіть, що вам у спадок несподівано дістався невеликий маєток — як би ви його облаштували? Ще краще буде, якщо ви почнете фантазувати про своє майбутнє після війни. Ці думки є заспокійливими. 

Спробуйте пізніше 

Читайте також«Рускій воєнний корабль…»: чому українці почали багато лаятися під час війни
Пройшло 20-30 хвилин відколи ви вляглися, а сну, як і раніше, в жодному оці? Встаньте з ліжка та займіться якоюсь неенергійною справою. Забудьте про телефон і не вмикайте телевізор. Правильний варіант: відкрийте блокнот, особистий щоденник або візьміть аркуш паперу і запишіть думки, що не дають вам заснути.

Сконцентруйтеся на диханні

Глибоке дихання – це потужний метод відволікання уваги від нав'язливих думок, особливо якщо супроводжувати вдихи та видихи ритмічним рахунком.

Видих повинен бути довшим, ніж вдих, не забувайте і про паузи: рахуйте до трьох на вдиху, пауза, тоді рахуйте до п'яти на видиху, знову пауза. Зосередьтеся на цій вправі, якщо ваш розум почне блукати де завгодно. Спрацює хвилин за 10. 

Нагадаємо, 


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK