Коли пройде мистецький фестиваль «Кропивницький 2018» #Кропфест / #KropFest

Олександр КІва

Олександр КІва

Головний редактор

Усі статті автора...

Коли пройде мистецький фестиваль «Кропивницький 2018» #Кропфест / #KropFest

Національний мистецький фестиваль «Кропивницький», який у 2018 році вдруге об’єднує найкращих представників мистецької еліти України в самому серці нашої країни з 29 серпня по 2 вересня, вже по праву може вважатися чудовим символом не просто ребрендингу назви прекрасного міста в центрі держави, але й прикладом ефективного ребрендингу національної культурної політики в цілому.

Читайте такожCharity Weekend. Здоровый день с Машей Ефросининой: расписание активностей

Повернення до історичних культурних витоків, проведення масштабного фесту саме в Кропивницькому – місті, де жили і творили корифеї українського національного театру – свідчить про успіх державної політики в галузі здійснення культурної декомунізації, зокрема на рівні втілення адміністративної реформи децентралізації.

Прізвище одного з основоположників українського національного театру – Марка Лукича Кропивницького – важливий символ не лише міста, яке оновлюється (колишній Кіровоград, а раніше – Єлисаветград), але й сучасного національного мистецького форуму, організованого Міністерством культури України, ідея проведення якого належить народному депутату України – Олександру Горбунову. Його мета закріпити статус Кропивницького, як впливової культурної столиці на мапі України.  Як відомо, ця земля плекала таланти таких видатних митців як Іван Карпенко-Карий, Микола Садовський, Панас Саксаганський, Марія Заньковецька і, звісно, Марко Кропивницький.

__iyov

«Національний мистецький фестиваль «Кропивницький» вийшов за рамки міста, області, регіону. Про нього говорить уся Україна. Це – великий розголос великої події. Переповнює гордість, що всі ми спільно зробили велику справу. Фестиваль почав об’єднувати людей і довкола мистецьких подій, і довкола нової назви міста, а місто Кропивницький стало енергетичним простором для людей, які об’єднуються. Мистецькі фестивалі - це інвестиція в потенціал міста, регіону, коли на порядку денному в реформуванні країни ключову роль відіграє культура, яка відбудовує, мирить, об’єднує, дарує гарний настрій та надію», - міністр культури України Євген Нищук.

Читайте такожБелые ночи I Forest: как это было

Перший фестиваль «Кропивницький – 2017» став оглядом інноваційних тенденцій в українській культурі. Гасло фестивалю 2017 року «Культура в часи випробувань і реформ» найточніше відобразило його програму. Було продемонстровано широкий спектр інноваційних знахідок, пошуку нової мови мистецтва в час війни. Темі фестивалю відповідали, перш за все, театральні вистави, програми концертів класичної музики, програми рок-концертів на площі Героїв Майдану. Квінтесенцією фестивалю став концерт «Перемагай і живи!», в якому взяли участь музиканти-волонтери, які постійно виступають на фронті.

«Це новий фестиваль, новий рівень. Він амбітний, він узяв на себе статус національного. І він гідний цього статусу», - креативний директор Національного мистецького фестивалю «Кропивницький» Сергій Проскурня.

.jpg_51

Гасло фестивалю 2018 року – «Герої серед нас» розкриває сутність програми, націленої на людей, яких не звикли називати героями, людей, героїчність яких відображається у щоденних вчинках, самовідданості справі, безумовному служінню іншим. Ця спеціальна соціальна програма стане важливою смисловою частиною фестивалю, яка представить яскраві приклади особистого героїзму та самопожертви звичайних людей. Учасників проекту відбирали протягом кількох місяців, шляхом опитування активної аудиторії в соціальних мережах, запитів до Управлінь поліції, ДСНС та інших структур. До пошуку Героїв залучили журналістів місцевих видань і активістів з різних сфер діяльності. Організатори фестивалю знайшли тих, хто зробив вибір між бездіяльністю і дією, між байдужістю і суспільною активністю, хто врятував чуже життя і захистив Батьківщину ціною власного благополуччя. Їхні історії на великих екранах побачать усі відвідувачі головних локацій фестивалю. Тема «повсякденного патріотизму», така актуальна сьогодні, розкриється на фестивалі через найрізноманітніші види, форми та жанри сучасного мистецтва. У підсумку, сама культура повстане сучасним героєм.

Читайте також«Батурин. Ренесанс Незалежності»: большой проект Русланы ко Дню Независимости

Програма фестивалю буде цікавою найширшому колу глядачів. Експеримент фестивалю-2017, програма якого була адресована здебільшого молоді, але яку сприйняли та високо оцінили люди різних вікових та соціальних груп, довів, що цільова група глядачів фестивалю у Кропивницькому надзвичайно широка. Цього разу фестиваль готує спеціальну програму для дітей. Таким чином, віковий ценз глядачів фестивалю «Кропивницький – 2018» від 5 до 105 років.

.jpg_52

Однією з особливостей фестивалю стане урізноманітнення його локацій. До традиційних - театру імені Кропивницького, Театральної площі, Ковалівського парку, філармонії та площі Героїв Майдану – додаються Фортечні вали та Кіровоградський музичний коледж. Арт-пленер перетворить на виставковий простір усі центральні вулиці та площі міста, а вулиця Дворцова у різні дні фесту перетворюватиметься то на величезну книжкову толоку чи на літературний майданчик, то на сцену,  де виступатимуть вуличні музики і показуватимуть циркові перформанси просто неба та вируватиме ярмарок вуличної їжі.


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK