Що робити, якщо не встигаєте повернутися додому до комендантської години?

Юлія Туренко

Юлія Туренко

Випускаючий редактор

Усі статті автора...

Що робити, якщо не встигаєте повернутися додому до комендантської години?
Що робити, якщо не встигаєте повернутися додому до комендантської години?
pixabay.com

Телеведуча Надія Матвєєва, у рубриці «Надійні поради» на СТБ, розповіла, як діяти, якщо ви не встигаєте дістатися дому до початку комендантської години.

Якщо ви не встигаєте дістатися дому до початку комендантської години:

Читайте такожДоктор Комаровський пояснив, як правильно спілкуватися з дітьми в умовах війни
► Затримались на вулиці – пересувайтеся освітленими шляхами, не ховайтеся в темряві та не підсвічуйте собі ліхтариком – можуть сприйняти за диверсанта. Краще самі знайдіть тероборону та поясніть ситуацію. Підійміть руки вгору, не лізьте в кишені за документами, доки не попросять – це можуть розцінити за спробу дістати зброю.

► Не вигадуйте нічого і тим більш не кажіть, що забули чи не знали про обмеження в часі. Це буде вкрай підозрілим.

► Паспорт краще носити або паперовий, або ID-картку, хоч іноді вимагають паперовий додаток і до неї. Перевірити документи в «Дії» для тероборони складніше – не завжди в них з собою необхідні технічні засоби. Тож вас можуть затримати до з’ясування особи.

► Не прикидайтесь людиною, яка має право бути на вулиці вночі (наприклад, працівником газової компанії чи журналістом) – це перевірять.

► Під час перевірки не тримайте в руках телефон. Вас можуть запідозрити у зйомці або передачі координат. Дзвоніть рідним тільки після того, як попередите про це тероборону.

► Якщо історію браузера та чати у телефоні повністю видалено – це викличе підозру, що ви диверсант або коригувальник. Тож не чистіть телефон без зайвої потреби – тільки якщо існує загроза зустрічі з окупантами.

Якщо ви в дорозі у комендантську годину:

Читайте такожЯк оговтатися від втрати рідної людини та знайти сили жити далі – поради психологині
♦ Ви в дорозі й не розрахували час – не зупиняйтеся посеред траси і не хвилюйтеся.

♦ Доїдьте до найближчого блокпосту та спокійно поясніть, хто ви та куди прямуєте. У вас перевірять документи, машину, речі, кишені та телефон.

♦ Якщо в районі небезпечно, вас попросять залишатися біля блокпоста до закінчення комендантської години. Не порушуйте цю настанову – вас можуть заарештувати, виписати штраф або навіть позбавити волі до 5 років.

♦ Якщо дії людей, які вас перевіряли, були неправомірними, зверніться за телефоном гарячої лінії Міністерства оборони та ЗСУ – 0800 50 04 42.

Нагадаємо,


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK