Як врятуватися від пожежі під час обстрілів?

Юлія Туренко

Юлія Туренко

Випускаючий редактор

Усі статті автора...

Як врятуватися від пожежі під час обстрілів?
Як врятуватися від пожежі під час обстрілів?
pixabay.com

Що варто зробити, аби захиститися від пожежі під час обстрілів.

Читайте такожТімур Мірошниченко, який коментував Євробачення із бомбосховища, зробив прогноз на результат KALUSH ORCHESTRA
«Надійні поради» з Надією Матвєєвою – прості, але важливі правила, які допоможуть зберегти здоров’я, розв’язати проблеми в тилу, убезпечити себе та рідних під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Телеведуча дає відповіді на питання, які хвилюють кожного: як уберегтися від хімічної зброї, що робити, якщо ви побачили снаряд чи інший підозрілий предмет на вулиці, які продукти варто взяти з собою в укриття та що можна приготувати своїми руками з мінімальної кількості інгредієнтів, як захистити житло від мародерів та багато іншого.

Про що варто пам’ятати, аби врятуватися від пожежі під час обстрілів?

♦ Якщо у ваш будинок влучив снаряд і почалась пожежа, покиньте дім якнайшвидше! Можливо частина снаряду не вибухнула, і у вогні вона ще може це зробити.

♦ Головне – не панікуйте! Через паніку жертв може бути набагато більше. Якщо можете, наберіть 101, 112. Але не розраховуйте лише на служби порятунку, вони можуть приїхати нескоро – пожеж у містах та селах наразі дуже багато. Розраховуйте на себе і сусідів. Щоб вийти з будинку, перевірте, чи гарячі двері і ручка  (робіть це зовнішньою стороною руки).

♦ Якщо не гарячі, відчиняйте двері акуратно (потік повітря посилює вогонь, особливо, якщо вже є дим). Дихайте через мокру ганчірку. Двері за собою зачиніть. Так вогонь трохи стримається і не буде якийсь час далі поширюватися будинком. У будинку ще є люди – думайте і про них. А особливо – про дітей. Щоб вони не загубилися, ведіть їх не за руку, а попереду себе. Ніяких ліфтів!

♦ Якщо вийти ви не можете, бо вогонь вже в кімнатах, спробуйте його загасити. Вже зараз купіть вогнегасник або принесіть його в квартиру зі своєї машини. Можна взяти вологу грубу тканину і накрити вогонь. Коли немає води або загорілася проводка, вогонь можна засипати тим, що є під рукою: землею з-під квітів, содою чи навіть пральним порошком.

♦ Не вийшло загасити – йдіть у найбільш віддалену кімнату та  зачиніть двері, щоб вогонь довше до вас не дістався. За можливості, облийте двері водою. Якщо полум’я в кімнаті немає, відчиніть вікно та дихайте повітрям, а також покличте на допомогу. Якщо вогонь в кімнаті вже є – не робіть цього – полум’я тільки розгориться. У такому випадку ляжте на підлогу, дихайте через вологу тканину і чекайте на допомогу. Стрибайте тільки якщо у вас 1-й чи 2-й поверх! Вище – смертельно небезпечно. Також не спускайтесь з такої висоти по трубах або простирадлах чи мотузках. Це може призвести до падіння і смертельних травмувань.


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK