Безсоння: найпоширеніші ознаки, та як допомогти собі заснути

Юлія Туренко

Юлія Туренко

Випускаючий редактор

Усі статті автора...

Безсоння: найпоширеніші ознаки, та як допомогти собі заснути
Безсоння: найпоширеніші ознаки, та як допомогти собі заснути
pixabay.com

Кандидатка психологічних наук, психотерапевтка Наталія Портницька дала корисні поради, як допомогти собі, коли у вас безсоння, та які основні ознаки безсоння.

Читайте такожДевід Бекхем віддав свої сторінки в Instagram і Facebook лікарці з Харкова
Потреба у сні дуже важлива. Сон перезавантажує системи організму, дозволяє почуватися бадьорим та бути продуктивним. Нормальний сон регулюється нейромедіаторами: мелатоніном та серотоніном, покликаними допомагати справлятися зі стресами.

Безсоння – стан, коли виникають складнощі засинання або підтримання тривалого сну, що тривають від кількох днів.

У стані стресу високий рівень адреналіну призводить до того, що навіть під час сну організм не відпочиває, а продовжує активно працювати. Від цього людина прокидається ще більш втомленою. Виникає «замкнене коло»: стрес викликає безсоння, а безсоння посилює стрес.

Тривалий стрес, високий рівень тривоги, трагічні події можуть викликати хронічне безсоння. Ситуація ускладнюється вживанням кави, чаю, напоїв із кофеїном, нікотином, алкоголем...

Найпоширенішими є такі ознаки безсоння:

♦ людина важко засинає, навіть якщо відчуває сильну втому протягом дня;

♦ прокидається по кілька разів за ніч, неможливість спати вночі, відчуває втому після пробудження;

♦ труднощі із концентрацією уваги, відчуття сонливості вдень;

♦ через недосипання виникають втома, соматичні захворювання, можуть виникати галюцинації.

Якщо ви у хоча б умовно безпечному місці для налагодження режиму сну, можна використати такі способи:

► Спробуйте лягати та вставати в один і той самий час, навіть, якщо не спиться. Варто вибрати час, коли відчуваєте найбільшу сонливість. Пам'ятайте, що перші 3 години сну дозволяють організму відновитися на 70%.

► Намагайтеся засинати до опівночі для максимального вироблення мелатоніну.

► Не читайте новини мінімум за пів години до сну.

► Якщо є потреба слідкувати сигналами повітряної тривоги - краще встановлювати чергування між собою, так щоб в інших була можливість хоча б 3 годин сну без перерв.

► 20 хвилин сну протягом дня також можуть значно покращити самопочуття і відновити сили.

► Застосовуйте дихальні техніки: прислухайтеся до власного дихання, спробуйте вдихати й затримувати подих, повільно видихати.

► Перед сном застосовувати мініскринінг тілесних відчуттів: уважно прислухатися до власного дихання, зосередитися на відчуттях у пальцях рук, поступово піднімаючи внутрішній погляд уваги вище до ліктів, плечей… Так само «проскануйте» внутрішнім поглядом решту тіла.

► Якщо не вдається заснути, спробуйте встати та зайнятися тими справами, які зазвичай приносять заспокоєння: читання книжки, в'язання…, але НЕ перегляд новин. Щойно з’явиться найменше бажання заснути, ідіть у ліжко.

► Невеликі фізичні навантаження протягом дня та хоча б мінімальне перебування на свіжому повітрі між повітряними тривогами збільшать ймовірність вчасного засинання.

► Відновіть, наскільки це можливо, довоєнний графік життя. Рутинні справи дозволяють відволіктися від стресу та зберігати звичний ритм життя.

Нагадаємо,


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK