По нам чи від нас: як розпізнати зброю за звуком

Алла Лисак

Алла Лисак

Lifestyle-редактор

Усі статті автора...

По нам чи від нас: як розпізнати зброю за звуком
По нам, чи від нас: як розпізнати зброю за звуком
freepik.com

Боярський гуманітарний штаб створив довідку по звукам зброї, яка допоможе вам визначити, що і куди стріляє.

Читайте такожЗвикаєте до війни: добре це чи погано, що робити
Під час війни можна чути звуки роботи ППО, літаків, ракет та артилерії. Якщо ви навчитеся відрізняти ці звуки, то зможете правильно на них реагувати залежно від місцевості: адже в одному регіоні літаки, наприклад, можуть бути ворожими, а в іншому – це наші, тож небезпеки немає.

Системи ППО

Вибух трохи схожий на розрив петарди, але набагато гучніший. Він відбувається не на землі, а в повітрі, тому багато хто помічає, що вибухає над ним. Вночі за декілька секунд до вибуху ви можете побачити в небі спалах. Виходити з укриттів під час роботи ППО заборонено. 

Міномети і гаубиці

Читайте такожФлешбек 24 лютого: що робити, якщо повернувся страх перших днів війни
Міни з міномету летять швидше, гаубиця працює трохи повільніше, але звуки схожі – протяжні й низькі. Якщо ви поруч, то почуєте ще свист, а здалеку долинає, зазвичай, гул. 

Реактивні системи залпового вогню

Військові кажуть, що «Гради» або смерчі летять зі звуком, що нагадує шурхіт. Це дійсно так, але проблема в тому, що його важко почути в місті або, наприклад, в приміщенні, де зачинені вікна. Краще орієнтуватися на виходи, які можу бути чутно за декілька секунд до вибухів. «Гради» ідентифікувати легко, адже установка одразу випускає багато ракет. Знайте, що у вас є приблизно 5–10 секунд, щоб сховатися у коридорі або впасти на землю, якщо небезпека застала вас на вулиці. 

Нагадаємо, 


Хмара тегів


Матеріали на тему

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK